Biyografi

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda sürdürdüğü yarı zamanlı piyano eğitimiyle birlikte, Almanca eğitim yapan Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve ardından Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümünden mezun oldu. Amerika’da tam bursla davet edildiği University of West Georgia’da Üniversite rektörünün onur öğrencilerine verdiği İşletme dersi ile İşletme ve Müzik bölümlerinin Araştırma görevlisi olarak çalışarak MBA (İşletme yüksek lisans) ve MM in Piano Performance (Piyano yüksek lisans) eğitimlerini birincilikle tamamladı. İşletme bölümündeki başarısı sonucu “Beta Gamma Sigma International Business Scholars” ödülüne layık görüldü. Amerika’daki eğitimi sırasında katıldığı GMTA piyano yarışmasında “Award of Excellence” (Mükemmeliyet Ödülü)’ne layık görüldü.  Amerika çapında faaliyet gösteren MTNA (Music Teachers National Association) kurumunun,   akademik başarısı ve yüksek liderlik vasıflarını ifade eden “Star of the Year” ödülünü alan tek yabancı oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Müzikoloji doktora çalışmalarını tamamlayan Kutlay, Amerika’dan döner dönmez göreve başladığı Koç Üniversitesi’nde yaklaşık 10 yıl Öğretim Üyeliği ve Sanat Direktörlüğü yapmıştır. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde Öğretim Üyesi ve Müzik Toplulukları Ana Sanat Dalı Başkanı’dır.

Kasım 2013’te Amerika’nın Teksas eyaletinde “Osmanlı’da Batı Müziği” alanında yaptığı çalışmalar Amerikan Hükümetince Fahri Teksas vatandaşlığı, Amerikan Kongresi ve Teksas Milletvekili Özel Ödülü’yle takdir edilmiş; uluslararası başarılı çalışmalarına atfen 8 Kasım 2013 günü Teksas Valiliğince “Evren Kutlay” günü ilan edilmiştir.

Düzenli verdiği solo ve oda müziği konserlerinin yanı sıra araştırma çalışmalarını “Osmanlı- Avrupa Müzik İlişkileri” alanında sürdüren Kutlay’ın bu alandaki ulusal ve uluslararası hakemli dergilerdeki makaleleri, seminerleri, konferans bildirileri ve kitap bölümlerinin yanı sıra “Osmanlının Avrupalı Müzisyenleri” başlıklı kitabı 2010’da, “Dersaadette Avrupa Müziği” başlıklı Osmanlı dönemi çok sesli müzik literatüründen seçme eserleri piyanoda yorumladığı CD kaydı 2011’de çıkmıştır. Kutlay, TRT için belgesel serileri çekmekte, danışmanlıklar yapmaktadır. Güncel klasik müzik dergileri Neo Filarmoni ve Opus’un yazarlarındandır. Ayrıca 2012-2014 yılları arasında TRT Radyo 3’te Müzik Evreninde Yolculuk başlıklı bir klasik müzik programı hazırlamıştır. Her yıl dünya çapında düzenlenen WPTA (World Piano Teachers Association) Uluslararası Piyano Yarışmasının daimi jürisidir.